Üniversite eğitimine hak kazanan öğrenciler, ortaöğretimde sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanlarından birinde öğrenim görmektedir. Ortaöğretimde kimya dersi, sayısal alanda öğrenim gören öğrenciler için dört yıl boyunca yılbaşına dört saat, diğer alandakiler ise yalnızca bir yıl olmak üzere iki saat öğrenim görmektedirler. Üniversite eğitiminde anabilim dallarına göre Genel Kimya dersinin kredisi ise Fen Bilgisi Eğitimi programında bir dönem eşdeğeri olarak sekiz, Sınıf Öğretmenliği Eğitimi programında ise yalnızca bir dönemde iki kredidir. Bu durum, iki farklı anabilim dalı programında derslerin isimleri ve konu başlıkları aynı olsa bile anabilim dalları için ders içeriği ve bilgi düzeyinin farklı olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, bu kitapta bilgi içeriği ve düzeyin Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı'nın Genel Kimya I ve Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Anabilim Dalı Genel Kimya dersi programları dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Eğitim Fakülteleri için Genel Kimya ders kitabının birinci ve ikinci baskısı 12 Bölüm'den oluşturulmuş olan, yeni olan üçüncü baskı ilk ikisine göre geliştirilmiş ve 18 bölüm olarak sunulmuştur. Her bir bölümdeki konu anlatımlarında; makro mikro sembol ilişkisi ve makro mikro günlük yaşantı ilişkisi bağlamında temel kavram, olgu veya olaylar; genelden özele, basitten karmaşığa doğru Bruner'in artan kapasite yaklaşımı dikkate alınarak hazırlanmıştır. Diğer yandan, kitabın tamamı; 437 açık uçlu çözümlü soru, cevapları verilmiş 1482 çoktan seçmeli test sorusu ve 204 açık uçlu soru içermektedir.
Geliştirilmiş üçüncü baskıda, stokiyometri bağlamında açık uçlu soruların çözümleri; oran orantı yöntemi, çevirme faktörü yöntemi ve test tekniği için en uygun yol olduğu düşünülen formüllerle problem çözme yöntemi olmak üzere üç farklı çözüm yöntemi kullanılarak verilmiştir. Diğer yandan, test tekniğinde bilgi soru sentezini sağlamak için, test sorusunun çözümünde gerekli uyarıcı ve hatırlatıcı bilgi paketçikleri yerleştirilmiştir. Bu uygulamanın amacı; akademik bağlamda bilimsel açıdan YÖK ders programı içeriğine uygun ayrıca öğretmen adayının mezun olma aşamasında girmek zorunda olduğu KPSS Alan Kimya sınavı için ihtiyacı karşılamasıdır. Kaynak olarak Eğitim Fakülteleri için Genel Kimya Kitabı, etkin öğrenci ve Ausbel'in anlamlı sözel öğrenme kuramı ilkeleri ile dersin sunulması durumunda kimya eğitiminde başarı kaçınılmazdır.