Sosyal hizmetin temel fonksiyonları, "koruyucu-önleyici, iyileştirici-rehabilite edici, değiştirici-geliştirici"dir. Yenileme, kaynakların sağlanması ve önleme birbirine sarılmış ve birbirine bağlıdır.
Zayıflayan sosyal fonksiyonların yenilenmesi, şifa verici ve rehabilitasyon tarafları olarak alt bölümlere ayrılabilir. Birbirini etkileyen kalıpları tekrar organize etmek ve tekrar inşa etmektir. Tedavi edici tarafı, işlev bozulmasına sebep olan faktörleri bertaraf etmektir. Yenileme (değiştirici-geliştirici) örnekleri, kısmen işitme engelli bir çocuğa, işitme yardımı almasını veya reddedilmiş yalnız bir çocuğa bakımevine yerleştirilmesine yardımı içerebilir. Rehabilitasyon yönü psikolojik olarak çocuğa işitme yardımını kabul etmeyi veya başka bir çocuğun bakımevinde uyumunu sağlamasına yardım şeklinde olabilir.
Sosyal hizmet uzmanları kendilerinin yardım ve tavsiyesine ihtiyaç duyan herkese cinsiyet, yaş, özürlü, renk, ırk, sosyal sınıf dil, din, siyasi görüşe göre ayırım yapmaksızın mümkün olan en iyi hizmeti yapmakla görevli olduklarının bilincindedirler. Ayrıca sosyal hizmet uzmanları; özellikle incinebilir, baskı altındaki birey ve gruplarla birlikte veya onlar adına sosyal değişmeyi sağlama çabasına sahiptirler.
Bu süreçte, ihtiyaç halinde kullanacağı veya kullanmak durumunda kaldığı kuram ve yaklaşımları ele alacağız. Kitapta kuramlar ele alınırken yaşanması muhtemel bazı hayali hikaye, olay ve isimlere yer verilmiştir. Bunlar konunun anlaşılmasını kolaylaştıracağı gibi, hayatta karşılaşabileceğini de ortaya koymaktadır.
Yorum / Soru ekleyebilmek için üye olmanız gerekmektedir.